Kuchnia Egipska: kofta
Aktualności

Kuchnia Egipska: poznaj 5 potraw, które musisz spróbować

Smaki i aromaty egipskiej kuchni umilą wakacje w Egipcie. Lokalne potrawy są inspirowane daniami kuchni tureckiej, greckiej czy arabskiej i zachęcają do kosztowania. Wybierając się tu na wakacje, warto poznać specyfikę miejscowej kuchni i tradycje kulinarne. Poniżej 5 potraw, które są obowiązkowe do spróbowania!

  • Zupa z fasoli albo juty

Gęsta, pożywna i rozgrzewająca zupa, której głównym składnikiem jest juta (moloheja) albo zupa fasolowa to dwie propozycje, których warto skosztować.

  • Falafel

Znany i chętnie jedzony nie tylko w Egipcie, ale tu dostępny w najbardziej tradycyjnym wydaniu. Są to smażone kulki z bobu lub ciecierzycy, często obtoczone w sezamie, serwowane z sałatką albo tradycyjnym chlebem.

  • Mahszi

Danie przypominające nasze gołąbki, bo jest to mięso wołowe i ryż zawinięte w liście winogron. Można je serwować w cukinii lub bakłażanie.

  • Musaga

W kuchni Egiptu znajdziemy też coś wegetariańskiego – jak m.in. aromatyczna zapiekana mieszanka z bakłażana i pomidorów w oleju i przyprawach oraz czosnku.

  • Kebab i kofta

Dania popularne już poza swoimi tradycyjnymi stronami, ale jednak w różnych częściach świata smakują różnie. Tu mamy szansę przekonać się, jaki ma smak prawdziwy kebab i kofta, czyli mięso baranie albo jagnięce przyrządzone na grillu lub na rożnie.

Ewelina

Fot. Pixabay