FAIL (W tym miejscu powinien pokazac sie Flash).

Podróże polecją - Egipt
Wokół stołu

Napoje

Herbatę (shay), jak przystało na napój narodowy, pija się w Egipcie zawsze i wszędzie. Liście herbaciane gotuje się w czajniczku i słodzi, nie żałując cukru. Podaje się samą lub z dodatkiem mleka. W upalne dni najlepiej pić herbatę miętową (shay bi na'na').

Kawa (qahwa), tradycyjnie mocna i bardzo słodka (ziyada), jest parzona z dużą ilością cukru w tygielku i rozlewana do maleńkich filiżanek. Jeśli nie chcesz pić ulepku, poproś o kawę średnio słodką (mazbut), z odrobiną cukru (ariha) lub bez (sada).

Wodę najlepiej pić z butelek fabrycznie zamykanych, a nie z karafek stawianych w restauracjach na stół. Przed wypiciem warto sprawdzić, czy kapsel lub nakrętka nie są naruszone, gdż zdarzają się przypadki ponownego napełniania butelek wodą z kranu.

Soki (asir) - tanie, smaczne i orzeźwiające, wyciskane ze świeżych owoców: pomarańczy (burtu'aan), truskawek (farawla), granatów (ruman), mango (manga), bananów (mohz) lub z. trzciny cukrowej (asab). Popularne są także soki warzywne: ogórkowy (khiyar), pomidorowy (tamaatin), marchewkowy (gazar) czy pomarańczowo-marchewkowy (nuss wa nuss). Pyszny i bardzo popularny jest napar z liści hibiskusa (karkadeh).

Trunki

Egipcjanie, jak przystało na muzułmanów, rzadko piją alkohol. Nic więc dziwnego, że produkowane u nich wina, giny, brandy i whisky nie należą do światowej czołówki. Miejscowe piwo Stella jest dość słabe, za pół litra trzeba zapłacić od 6 EGP wzwyż (w zależności od klasy lokalu), dużo mocniejsze, ale i droższe jest Stella Export (15 EGP). Warto natomiast spróbować zibiby, egipskiej odmiany ouzo. Trunek ten pija się także nierozcieńczony. W hotelach i większych restauracjach można zamówić drinki lub importowane piwa, ale niestety, są drogie. Dużo lepszym rozwiązaniem jest zakup importowanego alkoholu w supermarkecie lub sklepie wolnocłowym. Przed upływem 24 godzin od wjazdu do Egiptu można kupić maksymalnie 4 litry. W ciągu 48 godzin - 3 litry. Jedyny warunek - trzeba okazać paszport. W Kairze są trzy sklepy wolnocłowe: na lotnisku, 500 m od hotelu "Atlas-Zamalik" oraz w hotelu "Sheraton" w Dokki.

Tradycyjne dania

  • shorba ads - zupa z soczewicy, z dodatkiem mielonego kminku i cytryny
  • molochija - gęsta zupa z liści warzywa podobnego do szpinaku, lekko kleista
  • kushari - danie z ryżu, makaronu, soczewicy i cebuli, polane ostrym sosem pomidorowym lub czosnkowym
  • ta'amija/falafel - smażone kulki z uprzednio zmiksowanej ciecierzycy/fasoli
  • kufta - kulki z mielonej baraniny, z dodatkiem cebuli i przypraw, pieczone na ruszcie
  • shoarma - chlebek typu pita nadziewany skrawkami marynowanej jagnięciny i sałatą, polany sosem sezamowym
  • torli - duszone warzywa podawane zwykle z jagnięciną lub też wołowiną

Desery

  • umm ali - słodkie ciasto z orzechami i rodzynkami, maczane w gorącym mleku
  • basbusa - deser z kaszy manny ze słodkim syropem, orzechami i rodzynkami
  • mahallabija - pudding ryżowy posypany orzeszkami pistacjowymi
Biuro ds. Turystyki Ambasady Egiptu
al. Niepodległości 69 02-626 Warszawa
tel. (22) 322 70 02 faks (22) 322 76 55
agencja interaktywna epox | interactive media house